כניסה
בעל מקצוע?
הצטרף למעגל המקצוענים לחץ כאן
תגיות פופולריות

אז מה חדש?

יעל לב

האתגרים שמציבים בפנינו השינויים הגלובליים הם לא פשוטים, אבל לפחות מעוררים יצירתיות. מקבץ חדשות בגוון אקולוגי


סימפוזיון אדריכלות בפסטיבל אישה חולון
ביום שישי, ה-27.2.09, התקיים במרכז הישראלי לעיצוב במדיטק חולון סימפוזיון וכנס אדריכלות בינלאומי שנושאו קיימות ואורבניזם. הסימפוזיון, שנערך במסגרת פסטיבל אישה בחולון ובשיתוף עמותת אדריכלים מאוחדים בישראל, עסק באדריכלות כמנוע להתחדשות ושינוי עירוניים, תוך התמקדות בעבודות של אדריכליות בארץ ובעולם. בכנס לקחו חלק אדריכליות מובילות מהעולם המיישמות בעבודתן גישה הוליסטית הרואה את המבנה כחלק אינטגרלי מהסביבה, שנועד לא רק להשתלב בה אלא גם להצעידה קדימה. בכנס השתתפו פרנסין הלן ג‘ורדה מצרפת, שרה טופלסון דה גרינברג ממקסיקו, פרנסין הובן מהולנד והאדריכליות הישראליות רות להב, תגית כלימור וגנית מייזליץ-כסיף.
התפיסה הסביבתנית מייחסת מקום חשוב לעבודתם של האדריכלים ומדגישה את האחריות המוטלת עליהם – ולא רק כלפי הלקוח. על פי הראייה ההוליסטית באדריכלות, המבנה הוא חלק ממרחב טבעי, אנושי ואקולוגי, חלק משפיע ומושפע, שבהתאמה יכול להזיק או לתרום לסביבה שבה הוא ניצב.
 

מוזיאון גוגנהיים בבילבאו בתכנונו של פרנק גרי
מוזיאון גוגנהיים בבילבאו בתכנונו של פרנק גרי – דוגמה למבנה שמצעיד קדימה את הסביבה שבה הוקם (צילום: israel Jimenez)


תנו לשמש לעלות – גם בלילה
תריסים ונציאניים? פאסה. הדבר החדש הוא תריס סולארי המשלב את היתרונות שאנו מכירים מדוד השמש הישן והטוב עם החן של תריסים ונציאניים. התריסים, הנקראים blight (שילוב של light – אור, ו-blind – תריס), עוצבו על ידי וינסנט גרקנס (Vincent Gerkens) והוצגו בתחרות הגאדג‘טים הירוקים של מגזין העיצוב והארכיטקטורה Core77. התריסים מאפשרים לאור השמש להאיר את הבית כל היום וכל הלילה על ידי ניצול נבון של פני השטח הרחבים של התריסים ושימוש בטכנולוגיה סולארית. התריסים מורכבים משני חלקים: לוחות סולאריים המצפים את חלקו החיצון של התריס ורדיד ניאון. במהלך שעות היום הלוחות הסולאריים קולטים את אור השמש וממירים אותו לאנרגיה חשמלית, עם רדת החשיכה האנרגיה משמשת להאיר את החלק הגדול של התריס, העשוי מרדיד ניאון. התריס ממזג בהצלחה מרובה טכנולוגיה ירוקה עם עיצוב מוקפד וממחיש שעם מעט מחשבה ניתן להכניס לכל בית מוצרים חוסכי אנרגיה שישתלבו במראה הכללי של הבית ואף יתרמו לעיצוב.
 

הבלייט של וינסנט גרקנס. מימין: התריס בשעות היום השונות מגיב לאור היום ולאור בתוך המבנה. משמאל: תקריב של שלבי התריס
ה-Blight-blind של וינסנט גרקנס. מימין: התריס בשעות היום השונות מגיב לאור היום ולאור בתוך המבנה. משמאל: תקריב של שלבי התריס


קר? הדליקו את המקרר
כמו שכל מי שהשתמש אי פעם בלפ-טופ יודע – מכשירים חשמליים פולטים חום, הרבה חום. אז למה בעצם צריך להשתמש בעוד מכשירי חשמל בשביל חימום, במקום להשתמש בחום הנוצר מפעולת מכשירים שאנו משתמשים בהם כל הזמן? הייגי‘ן קים (Haejin Kim) מדרום קוריאה המשיך עם קו מחשבה זה, בחן את יעילותם של מכשירי חשמל ביתים שונים לחימום והגיע למסקנה שהמכשיר המתאים ביותר לתכלית זו הוא... מקרר. למרות שהדבר נשמע פרדוקסלי, יש בכך הגיון רב – המקרר הוא צרכן האנרגיה הגדול ביותר בבית, ובמאמץ לשמור על טמפרטורה אחידה הוא פולט חום רב. כמה חום? מספיק כדי שיצרני המקררים ימליצו למקם את המקרר במרחק 10-5 ס“מ מהקיר כדי לאפשר לחום להיפלט. המקרר החם מנתב את החום הנובע מפעילות המקרר למתקן חימום הנמצא בחלקו העליון, המשמש לחימום צלחות. כל שעליכם לעשות כדי ליהנות מארוחה חמה הוא להוציא את השאריות מהמקרר ולשים אותן על המקרר. בתיאבון!
 

המקרר המחמם. מימין: בתפקידו הרגיל (שימו לב לפטנט לתליית סלי הקניות). משמאל: פרוסת עוגה חמה מהמקרר
המקרר המחמם. מימין: בתפקידו הרגיל (שימו לב לפטנט לתליית סלי הקניות). משמאל: פרוסת עוגה חמה מהמקרר

כל הזכויות שמורות | A|N|D © 2010

Powered & Designed by comrax