כניסה
בעל מקצוע?
הצטרף למעגל המקצוענים לחץ כאן
תגיות פופולריות

בית במושב – כך שיפצנו אותו פעמיים...

אורלי ערן


 

שלב ראשון - הבית הקיים:
 

זוג קליינטים שלי קנה בית ישן במושב ליד אשדוד - בית גדול, על מגרש  יפה - אלא שהבית היה חשוך, סגור לגינה שבחוץ, ובעיקר - חסר חן לחלוטין.


בשלב ראשון, ניסינו להבין למה הבית כל כך לא נכון.

 

  

  החלל המרכזי של הבית נראה כך: הסלון היה מחולק  לשני  חדרים.  ליד המדרגות היו שירותי אורחים שחסמו  את  הקומה, וגרוע מכך הם נפתחו ישר לפינת האוכל –  דבר  שחייבים להימנע ממנו, תמיד! למעלה, בקצה  המדרגות  היה ממוקם חדר שירותים נוסף. כך קרה  שבקצה  המדרגות, במקום חלון הפונה לצמרות העצים -  שוב עמדה לה אסלה.


 

 


 

המטבח: גדול, אך מאוד כבד. שימו לב לחלונות - פעם    זה היה מאוד אופנתי, אלוהים יודע למה, לפתוח חלונות  צרים וארוכים בין ארונות המטבח התחתונים והעליונים,    מה שגרם לכל המטבחים להראות כאלו עשו להם קווצ'.

 


 

 גם בחדר השינה הייתה בעיה עם החלונות. חדר שינה  נוסף נמצא בעליית הגג ולו מרפסת גג מרשימה. הבעיה  הייתה, שעל מנת להגיע למרפסת, יש לעבור דרך החדר,  מה שהופך אותה ללא שימושית לכלל דיירי הבית.

כמו בהרבה בתים של פעם, כך גם כאן: הבית מפנה בעצם את העורף שלו לגינה הגדולה. צידו האחורי , הפונה לגינה, עמד על עמודים ולא נוצל כלל, וגם הסלון, הפונה הצידה, היה ללא פתח יציאה. איזה בזבוז.  
 


שלב שני - שיפוץ מספר 1  : 

הקליינטים שלי פנו אלי מתוך תחושה שהבית קצת דפוק,אבל הפוטנציאל שלו, כמו שאוהבים מתווכי הנדלן להגיד, אדיר. הם בקשו ממני ייעוץ אדריכלי :לתת להם תכנית כללית לבניה ולשיפוצים, ואת כל התכנון המפורט יותר רצו לעשות בעצמם. אכן כך היה: אני מדדתי את הבית (את זה אני עושה תמיד- אף פעם לא כדאי להסתמך על תכניות קיימות. הן לעולם אינן מדויקות!). במסגרת של מספר פגישות ייעוץ, הצעתי להם שינויים אדריכליים בתכנית, ותכננתי גם את החלונות החדשים. הם היו אחראים לביצוע השינויים ולבחירת כל הפרטים וכל החומרים. בדרך כלל אני לא כל כך אוהבת לעבוד בצורה הזאת, אבל כאן הייתה לי הרגשה שהם יודעים מה הם רוצים , ולמרות שאלו לא תהיינה הבחירות שלי , הבית יצא כמו שהם אוהבים - וזה מה שחשוב בסופו של דבר, לא?

 

השינוי הראשון, והכי חשוב, היה להזיז את כל חדרי השירותים. זה שבקומת הקרקע בוטל ושטחו הצטרף לשטח הסלון, וזה שבמעלה המדרגות הוזז למקום אחר. במקומות נפתחו שני חלונות גדולים בחדר השינה, ודלת חדר השינה הוגדלה לדלת כפולה. מכיוון שהמיטה עומדת מעבר לפינה - נסתרת- דלת חדר השינה פתוחה רוב היום, וכל הבית נפתח החוצה, ונהנה מרוח קרירה, מאור, וממראה השמים וצמרות העצים הגדולים שבגינה.

 

 

כפי שאתם רואים - במקום שירותי האורחים הישנים נוצרה פינה נוספת , שנוצלה לאח. שוב אני מדגישה – הייעוץ האדריכלי כאן היה שלי, בחירת החומרים -  לא שלי, אלא של בעלי הבית.
 


חדר השינה הורחב והוחלפו החלונות בו. את הסלון פתחנו לכיוון החזית בעזרת שני חלונות צרים יחסית, שגם עוזרים להגדיר את מיקום פינת הישיבה. החדר הצמוד לסלון נפתח גם הוא, והפך להיות פינת טלוויזיה. הגג המשופע שלו מוסיף עניין רב לחלל. 


 

 

 

 

 המטבח הורחב מעט, הוסרו בו הארונות העליונים,  ובעיקר - הכי חשוב - נפתחו בו חלונות ראויים יותר: ליד  הכיור בצד ימין של התמונה, חלון אקווריום גדול, בולט  החוצה. משני צידי התנור/כיריים שני חלונות נוספים,  ודלת יציאה , גם היא מזכוכית. (ושמישהו יסביר לי פעם  מה ההיגיון בדלת רב-בריח עם 8 בריחים ומנעול כפול,  כשמטר לידה נמצא חלון רגיל, לא מוגן?)


 בעל הבית בנה במו ידיו מרפסת עץ גדולה, היוצאת  מהסלון. מכיוון שהמגרש הוא בשיפוע, כך זה נראה -  המרפסת גבוהה מהקרקע. כאן כבר לא התייעצו איתי -  בתכנון הגינה לא הייתי מעורבת כלל: אם היו מתייעצים,  הייתי אומרת שמרפסת כזאת חייבת - ממש חייבת -  להיות מחוברת לגינה!

 

 

שלב שלישי - שיפוץ מספר שתיים :
 
 זמן מה אחרי השיפוץ הראשון, נמכר הבית שוב. הבעלים החדשים הרגישו שקבלו גם אותי כירושה, ובשמחה התחלנו שוב בבניה ושיפוצים.  הם רצו בית יותר מודרני, יותר קל ונקי ושמח. הפעם הייתי מעורבת הרבה יותר בתכנון המפורט של האדריכלות ועיצוב הפנים.  את בחירת רוב הרהיטים, הטפטים והתמונות עשו בעלי הבית - בעיקר בעלת הבית - בשמחה גדולה ובכישרון רב מאוד, לעתים תוך התייעצות איתי. הם בחרו פריטים יפים במיוחד, בצבעים נועזים במיוחד, ושילבו אותם בצורה נפלאה עם ריהוט ישן, שהיה שייך לסבים ולסבתות.

 

חדר הטלוויזיה, זה עם הגג המשופע, הפך לחדר ספריה. האח הועברה אליו, ובמקומה , על קיר ליד המדרגות - טפט נועז, רהיט ישן שחודש ונצבע בטורקיז, ותאורה יפה. במקום הריצוף הכבד, הכפרי, בחרנו באריחים גדולי (60X90) בהירים ומבריקים  - ותראו מה שבחירה שונה של חומרים וצבעים יכולה לעשות.
החלטנו להדגיש את הקיר המשופע עם ספרייה שנבנתה במיוחד. האח, הכורסא, וגם ראש החיה שעל הקיר - כולם מרמזים לחדר ספרייה מסורתי, אבל הם למעשה מודרניים וקלילים בהרבה!

 

גם הסלון עבר מהפך, החלונות אמנם נשארו זהים אך הריצוף והריהוט החדשים יוצרים אווירה שונה לגמרי. זוכרים את החדר שמתחת לגג, זה שהיה צבוע בהתחלה בכחול? יצרנו ממנו חדר לבת וחלק ממנו הקרבנו לטובת גישה למרפסת ולחדר השירותים שלידו - מה שעשה טוב לכל הבית, מכיוון שעכשיו מגיע אור לחדר המדרגות גם דרך דלת אותה מרפסת.


 

הפעם החלטנו להשאיר את המטבח הקודם, כולל השיש, למרות שלא היה בדיוק לטעמם של הבעלים החדשים. הורדנו את האריחים מהקירות, שינינו את התאורה - ומתקבל מטבח בעל אופי אחר לגמרי. בתמונה רואים גם היטב את חלון האקווריום. כל מטבח צריך אחד כזה!

 

חדרי המשפחה והטלוויזיה עברו מהפך כללי, בניגוד לחדרי השירותים והמקלחת, שהשיפוץ שלהם עולה הכי הרבה, את חדר המשחקים ניתן לשנות בקלות עם חלונות חדשים אשר פונים לגינה היפה קצת צבע וכמובן ריהוט חדש.

 

 

לסיכום- כבר הזכרתי שהחיבור בין הבית לגינה נראה לי כמשימה הכי חשובה בתכנון הגינה המחודש? בנוסף לחיבור החדש דרך חדר המשפחה, נראה לי חשוב מאוד לחבר את המרפסת היפה שבנו הדיירים הקודמים לגינה האחורית. הדבר נעשה בעזרת שורה של משטחי דק בגבהים שונים, שיוצרים מעבר רך וטבעי בין המפלסים. כך משתלב תכנון הגינה בתכנון הבית, ושניהם - הבית והגינה - הופכים ליחידה אחת.

 

 


 

אורלי ערן - אדריכלות ועיצוב פנים
www.orlyeran.and.co.il

 

כל הזכויות שמורות | A|N|D © 2010

Powered & Designed by comrax