כניסה
בעל מקצוע?
הצטרף למעגל המקצוענים לחץ כאן
תגיות פופולריות

מטבח, הוראות הכנה

המטבח הוא המרכז, הוא הנשמה הוא הלב של הבית
עדי אדליס, מעצבת פנים

המטבח הוא המרכז, הוא הנשמה הוא הלב של הבית. לא במקרה המטבח דורש מאתנו השקעה גדולה של כסף, זמן, התלבטויות וויכוחים. עדי אדליס תורמת את המתכון שלה למטבח מנצח

משולש הזהב חי או מת? כיור גדול, משטח מעורר השראה ותנור הישר מהז‘ורנל
משולש הזהב חי או מת? כיור גדול, משטח מעורר השראה ותנור הישר מהז‘ורנל

זה קרה לי פעם, זה קרה לי פעמיים, זה קורה לי בית אחר בית. איכשהו השיפוץ עובר על מי מנוחות, אבל כשמגיעים למטבח האמוציות עפות לכל הכיוונים, ואיתן מחסור בשעות שינה, עשרות מיילים וטלפונים למעצבת, התייעצות דחופה עם כל החברות, ולסיכום ריבים עם בן הזוג, שבכלל לא מעניין אותו איך ייראה הבית אבל אג‘נדה מפורטת על החומר שממנו צריך להיות עשוי גב הארון, דווקא יש לו.

למה דווקא המטבח כל כך כואב? המטבח הוא מרכז הבית. אנחנו מבלים בו שעות אכילה רבות, מבלים בו את שעות הכנת השעורים אחר הצהריים, שעת קפה עם חברה בערב, ולפעמים אפילו מבשלים בו. הוא עולה רבע עד שליש משיפוץ הבית (לפחות), הוא סמל סטטוס, הוא מכתיב לעיתים את סגנון הבית כולו, או נובע ממנו, ושגיאות התכנון שלו ילוו אותנו לפחות עשור, אם לא לשארית חיינו.

מה בסך הכל ביקשנו?
לאחסן בנוחות את הסרוויסים מהחתונה (כן, אלה שאתם חייבים לזרוק לפח כבר עשר שנים) את עשרות הסירים הבלתי שמישים שלנו, את כל הגאדג‘טים שהייתי חייבת לסחוב מוויליאמס-סונומה, או חמור מכך לרכוש באיקאה בכל הזדמנות, את מזווה האוכל היהודי שלוקח בחשבון שבכל רגע נתון עומדת לפרוץ כאן לפחות מלחמת עולם, ושיהיה מספיק מקום כך שהפסטה לא תריב עם הקונסרבים, ועשרות בקבוקי השמן מכל הסוגים יעמדו בנוחות, מקרר עם תפיסת עולם דומה, תנור חתיך (כי בסופו של יום אם אתם לא בשלנים באמת בכירים, ועוף בגריל עם עוגה בחושה הוא פסגת הקולינריה שתצא אי פעם תחת ידכם, כל התנורים עושים אותו הדבר, אז לפחות שיהיו יפים), כיריים רחבות מספיק כדי לאכלס בנוחות כמה סירים דקה לפני שהחמות מגיעה, כיור רחב ונוח שמכיל שבוע של כלים מלוכלכים, מדיח טוב, כמה מגירות למגבות הנייר, ולנייר הכסף, לסכו“ם, לששת, לפיצ‘בקעס הקטנים שאין לכם מושג איפה לתקוע, ועוד אחת לקרם נגד כוויות ופלסטרים.

מה בסך הכל ביקשנו? טיפה מקום לסרוויסים מהחתונה ולסירים שלא נגענו בהם מאז פסח תרפ“ט
מה בסך הכל ביקשנו? טיפה מקום לסרוויסים מהחתונה ולסירים שלא נגענו בהם מאז פסח תרפ“ט

ממה נרכיב אותו?
סיבית דחוסה של חברות המטבחים הגדולות או הסנדוויץ’ האדום והכל-כך ישראלי של הנגר הפרטי?
משולש הזהב חי או מת, ארון עליון לאחסון או מטבח מאוורר ונקי...
30,60,90 שמשתמשים בו בכל העולם או מטבח “קוסטום מייד” שאפשר למצוא כמעט רק אצלנו? (טוב, עכשיו גם בניו יורק, אבל לחלוטין בזכותנו).
עומד על רגליים, נשען על צוקל או תלוי מרחף באוויר?
פורמייקה? פורניר? עץ מלא? צבע אפוקסי? ידיות שקועות? ידיות בולטות? אבן קיסר? אבן טבעית? קוריאן? בוצ‘ר בלוק או אולי בכלל משטח נירוסטה?
תנור נמוך? תנור גבוה? תנור בנוי? תנור עומד? תנור תשעים? תנור בכלל???
אתם בטוחים שאתם רוצים להחליף את המטבח?
לא אין לי כוונה לענות על שאלות של טעם אישי (על מה תתווכחו עם הבעל הלילה?) אלא רק לגלות כמה סודות קטנים שיהפכו את המטבח הפרטי לנוח, מושלם, יפה ומעורר קנאה:

אז ממה נבנה את הגב של הארון? חזית אחידה
גב חזק. אז ממה נבנה את הגב של הארון? מסיבית דחוסה ועד סנדוויץ’ אדום | שומרים על חזית אחידה

גבשו חזית אחידה, התכוננו לשליפות ואל תחכו לי בפינה

  1. מתחילים מרשימת מלאי. איזה ציוד יש במטבח הפרטי שלכם, וכמה ממנו. לדוגמה, בזמן שלמשפחה חילונית תספיק מגירת סירים אחת גדולה, מגירת תבניות אחת, וארון כלים אחד, משפחה שומרת כשרות תזדקק לכמות מגירות כפולה לפחות, ואל תשכחו את פסח ואת הכלים לשבת (אותם אגב, אפשר לאחסן גם בשידה יפה באזור פינת האוכל יחד עם מפות המטבח).
  2. שמרו על חזית אחידה ונקייה, בקווים המשכיים, וותרו על קפיצות במראה חומות ירושלים עם קרניז מקשר וחורים ליין.
  3. השתדלו להשתמש רק באביזרים נשלפים כמגירות חיצוניות או פנימיות, גם במזווה, וותרו על זחילה אל תוככי מדפי המטבח בחיפוש אחר מכסה של סיר.
  4. אפשר לוותר על אביזרי הפינה היקרים והלא נוחים במטבח (קרוסלה או כל נשלף שהוא, שחסרונם הבולט הוא ניצול לקוי של שטח הארון ונטייה לנפילת חפצים מעבר להרי החושך העמוקים) ולהעדיף מגירות גדולות ומלאות בשני צידי הפינה. בעוונותיי גם את אביזרי הפינה החדשים יותר של מגירות אלכסוניות אני לא ממש מסמפטת, הן יקרות בצורה שערורייתית, ולא באמת מגיעות עד לסוף עומק הארון.


פרגנו לעצמכם כיור, ותרו על עיצוב בסטייל רחוב הרצל ואל תחתכו סלט בחושך

  1. השתדלו במידת האפשר ליצור קיר אחד שלם של ארונות גבוהים ומלאים שיכלול את המקרר ואת רוב חללי האחסון של המטבח, ויאפשר פתיחת חלונות גדולים, נישה מעוצבת, או ארון קלאפה יפה בשאר הקירות.
  2. אי, אפשר? אחד החלומות הגדולים אצל רוכשי המטבחים הוא אי. אי קטן בלב ים לעולם יהיה עצוב ואומלל. אם אין לכם מקום לאי גדול ומרשים, ותרו על הפונקציה הזו, או חברו את האי לקיר בצד אחד, מה שיאפשר את הגדלתו המשמעותית, ותמיכה בו למען ייראה משמעותי יותר. הגובה המושלם בעיני לאי כזה הוא גובה השיש, ורצוי שאף יהיה המשך ישיר שלו. מבחינת מראה תקבלו מטבח גדול יותר, עם משטח עבודה והנחה עצום, שמצד אחד לא סובל מהגובה הבלתי אפשרי של בר גבוה, ומצד שני מאפשר ישיבה נוחה סביבו. עומקו יכול להגיע אפילו עד 90 ס“מ, יתרון גדול למרדדות הבצק שבינינו.
  3. דרשו רק רק רק פרזולים מעולים של חברה מובילה, בשליפה מלאה (כדוגמת אלו של בלורן או גראס).
  4. פרגנו לעצמכם כיור גדול(כדוגמת גיגית הנירוסטה המלבנית ומעוררת הקנאה של FRANKE) במטבח גדול עם משטח עבודה מרווח, שיאפשר עבודה נוחה יותר במטבח.
  5. אפשר לוותר על שולחן אוכל בתוך המטבח ולהסתפק בפינת האוכל המשפחתית אם היא קרובה מספיק למטבח. הרווח הברור הוא פינוי שטח חיוני במטבח תוך וויתור על מראה אולם התצוגה לשולחנות ברחוב הרצל.


ערבבו ושלבו ובחרו לכם גימיק

  1. כדאי להאיר גם את משטחי העבודה חוץ מהתאורה המרכזית החזקה במטבח, כדי שכשתעמדו לחתוך סלט ליד השיש, לא תצלו עם הגוף על משטח העבודה. מעצב התאורה מיקי קורנבליט ממליץ על תאורת PL חזקה במרכז המטבח שיתרונה הברור הוא צריכת חשמל נמוכה, לא מחממת, ואורח חיים נצחי כמעט לנורה עם גוף שלא מצריך טיפול. מעל משטחי העבודה במידה ויש הנמכת גבס מומלץ להשתמש בשקועים הלוגניים, במקרה של תקרת בטון אפשר להשתמש בגופים צמודי תקרה אשר נותנים אפקט דומה לגופים השקועים. את הנישה שמאחורי הארון אפשר להאיר בשקועים הלוגניים הניתנים להחלשה בדימר ולספק תאורת אווירה במטבח בזמן שאתם יושבים עם אורחים בסלון.
  2. ודאו שיש לכם מספיק שקעי חשמל למוצרי החשמל הגדולים (מקרר, תנור, כיריים, מיקרו, מדיח, טוחן אשפה, מתקן מים), ולצידם גם נקודות חשמל בצמוד למשטחי העבודה והכיריים.
  3. תנו את הדעת מראש על כל הצבעים במטבח – חזיתות, שיש, חיפויים ומכשירי חשמל. שלא תופתעו בסוף התהליך כשתגלו שאין משטח עבודה בול בצבע שדמיינתם שיתאים לזה של הרצפה.
  4. תנו את הדעת גם על חומרי הגמר. והמשחק ביניהם. כמו למשל חזית בצבע עם שילוב זכוכית אטומה, חזית פורמייקה בשילוב מסגרת נירוסטה, שילוב עץ ומתכת, ואל תשכחו שגם הרצפה והקירות נוכחים בתוצאה הסופית.
  1. הרשו לעצמכם גימיק אחד מרשים ומיוחד, כמו קלאפה מאוירת, חיפוי זכוכית צבעונית, משטח עבודה מעורר השראה, או לפחות קערת פירות גדולה ומעוררת חשק.


ואחת קטנה לסיום
הרשו לי עצה צרכנית אחת: לפני הרכישה חשוב לקבל כמה הצעות מחברות מטבחים שונות ומנגרים שונים, על אותו המטבח בדיוק, עם אותם חומרי גמר ואותם פרזולים (כדי שיהיה בסיס להשוואה). בדקו בין היתר גם זמן אספקה, אחריות, מנגנון שירות (מה שייקח לנגר אמין טלפון אחד ויום, ייקח לחברה ותיקה טובה וגדולה שלושה שבועות לפחות), האם יש עלות אחסון למטבח במקרה שהקבלן מאחר במסירת הדירה, וכמה ימים יעברו בין אספקת המטבח להתקנתו בפועל. אספו המלצות ולכו לראות מטבחים מותקנים בני שנה לפחות. עשו זאת גם אם רכשתם דירה מקבלן שמאלץ אתכם לעבוד עם חברת מטבחים אחת מסוימת. ברוב המקרים שדרוג המטבח אצלם לרמת גימור סבירה יעלה בדיוק כמו מטבח שלם בכל מקום אחר, וברוב המקרים שווה את ההמתנה לקבלת מפתח מהקבלן והכנסת המטבח אחריו.

 

פרגנו לעצמכם כיור גדול
פרגנו לעצמכם כיור גדול

זכרו שלכל בחירה שלכם יש יתרונות וחסרונות שכדאי לברר אותם לעומק אצל יצרן המטבח עוד טרם הזמנתם אותו, ושידיות שקועות יפהפיות במטבח לבן מבריק מתמלאות בשוקולד כשבן הארבע וחצי משתמש בהן כסולם טיפוס אל עבר הצנצנת הנחשקת שעל השיש.

עדי אדליס, עיצוב פנים
טל. 054.7545499 | http://www.adiedlis.com

כל הזכויות שמורות | A|N|D © 2010

Powered & Designed by comrax