כניסה
בעל מקצוע?
הצטרף למעגל המקצוענים לחץ כאן
תגיות פופולריות

טיפים ודגשים בתהליך עיצוב דירה – תאורה, חשמל וצבעים

טיפים ודגשים בתהליך עיצוב דירה – סדרת כתבות
כתבה שלישית – תאורה, חשמל וצבעים
מאת: הילה דינאי ישראלביץ, אדריכלית פנים

 

  • תאורה – מידע מאיר עיניים


התאמה מירבית-בחירת גופי התאורה ומיקומם בחלל הוא שלב קריטי בעיצוב פנים החלל. בחירה נכונה של גופי התאורה, סוג האור ומיקומו יכולה לשנות באופן דרמתי את האווירה וההרגשה ולתרום לעיצוב הבית בצורה משמעותית.
אמינות וחיסכון- על מנת להמנע מנזקים, קצרים והחלפת נורות בתדירות גבוהה מומלץ לבחור גוף תאורה מתוצרת אמינה, שמתאים למטרה שלה הוא נועד, שצריכת החשמל שלו נמוכה ואשר יאריך ימים. על מנת להמנע מבזבוז רב של חשמל ואנרגיה מומלץ לבחור נורות וגופי תאורה שמידת הארה שלהם גבוהה ביחס לכמות החום שהם מפיצים. נורת ליבון לדוגמא המוכרת לנו מימים ימימה ,אחוז נמוך מהאנרגיה הופך לאור והיתר מתורגם לחום בלבד. כך ששימוש רחב של מנורות מסוג הליבון יחמם את החלל ו“יבזבז” חשמל ואנרגיה רבה יותר על מנת למזג את האוויר.
קומפוזיציה- אור שמופץ ממספר מקורות ברחבי החלל ובאופנים שונים, כמו גם מכיוונים לא צפויים, מעניק תאורה טובה וגמישה וכערך מוסף, יוצר קומפוזיציה מענינת.
התאמת גופי התאורה לחללי הבית השונים
גופי תאורה שקועים- גופי תאורה הממוקמים בגומחה או בתקרה או ברצפה כאשר מקור האור הוא נסתר.
גופי תאורה תלויים- במקרה זה יש למבנה גוף התאורה נוכחות בחלל. האור מגוף זה יכול להיות ישיר או מוחזר מהתקרה או הקיר.
DOWN LIGHT- גוף תאורה תלוי מהתקרה ומאיר כלפי מטה. מומלץ לתאורה כללית.
WALL LIGHT- גוף תאורה הממוקם על הקיר ומאיר את הקיר ואת התקרה בתאורה לא ישירה, שעיקרה יצירת אווירה ואף יכול לשמש כתאורה מרכזית.
WALL WASHER-שטיפת אור לקיר לקבלת אור אחיד ומפוזר. משמש לתאורה כללית לא ישירה.
SPOT LIGHT- מקור אור נקודתי להדגשה ממוקדת של קיר או תמונה. מקור אור זה יוצר גבולות לאזור המואר, תכונה שנעשה בה שימוש עיצובי לקבלת אזורים מודגשים ולהשיג דרמה בחלל.

 

תחזוקה והתקנה- חשוב ביותר לתכנן מבעוד מועד את סוגי התאורה הנדרשים. אחד האלמנטים החשובים ביותר הוא פתרון אוורור נאות. פרונות אלו ישולבו במהלך הבנייה ויופיעו כתריסי איוורור, נישות ייעודיות, תעלות איוורור נסתרות וכו’. אדריכל טוב ומקצועי יתכנן הנ“ל כבר מראש ותחסך עוגמת הנפש לאחר קניית הגופים שבחרתם...

טיפים- מטבח: יש לתכנן מיקום ולבחור גופי תאורה “קרה”. אזור המטבח חם בלאו הכי כך שמאוד לא רצוי לתרום כמות חום נוספת.
חדר ארונות: מומלץ להתקין נורות PL בלבד. מנורות אלו בעלות אורך חיים ארוך ומספקת תאורה נכונה בחדר זה.
חצר וגינה: רק תאורה שעובדת על מתח נמוך- קרי עם שנאים. אמנם תאורה רגילה בגינה זולה יותר אך קיימת סכנת התחשמלות ושריפה –במיוחד בחורף. חשוב מאוד להתקין מפסק פחת בנפרד. עוד יותר חשוב לציין זאת בתכניות לחשמלאי- שלא יגיד שלא ידע. הם תמיד מעדיפים להימנע מכך אם הדבר לא צויין.

 

  • חשמל – דגשים למערכת החשמל בבית


תכניות האדריכל- האדריכל מכין תכניות המתארות את הצרכים והדרישות הפונקציונליות בנושא מערכת החשמל, התקשורת המחשבים והבידור. תכנון החשמל קשור קשר הדוק עם עיצוב הפנים שכן הוא תלוי במיקום המכשירים החשמליים, לכן לא ניתן לתכנן, מבלי שתוכנן מראש מיקומי הרהיטים והמכשירים בכל חדר וחדר.
מה מקבלים בדירה חדשה- בדירות רגילות יש מפרט טכני לחשמל, המתבסס על סטנדרט משרד השיכון.
בכל חדר שני שקעי חשמל, נק’ מאור ומפסק.
בסלון, שלושה שקעי חשמל, נק’ טלויזיה, נק’ טלויזיה בכבלים והכנה למזגן.
בפינת אוכל, שקע לחשמל, נק’ מאור וטלפון.
המטבח, שלושה שקעי חשמל ושקע למדיח.
באמבטיה, נק’ מאור והכנה לגוף חימום.
בכניסה לדירה מקובל להתקין נק’ מאור, נק’ אינטרקום, פעמון ולוח חשמל, כמו כן שקע למכונת כביסה והזנה לדוד.
ברור שאלו הנקודות הבסיסיות ביותר וכיום רצוי למקם רק במטבח 15 שקעים כאשר לפחות שלושה מתוכם הם שקעי כח- למדיח, למקרר ולתנור אפייה.
המלצות להתקנת מפסקים ושקעים בחדרי הבית השונים
מומלץ להתקין קופסת תקשורת דירתית (ריכוז תקשורת לאינטרקום,מחשבים, טלפון וטלוויזיה).
הכנה לטלוויזיה וטלפון: בכל חדר. מומלץ להעביר כבלים וצנרת לכבלים או לאנטנה וכן לבצע הכנה לטלפון בכל חדר, גם את כרגע אתם לא מתכוונים לעשות בזה שימוש מיידי. תזכרו שבעתיד אם תרצו לבצע ההכנה בשלב מאוחר יותר, תצטרכו לשבור קירות ואז האופרה מתחילה מחדש...
חדרי שינה- רצוי להוסיף נקודת אינטרקום, תאורה מעל המיטה ומפסק מחליף ליד המיטה, כך שניתן יהיה להדליק את האור המרכזי בכניסה לכבותו כשאנו שוכבים במיטה.
יש לתכנן מיקום שולחן איפור כדי למקם שקעים עבור מייבש שיער, מכונת גילוח וכ’.
במטבח- מומלץ לא לחסוך בשקעים, כדי שבהמשך לא נזדקק למפצלים, לכן כדאי לקבוע מראש שקעים ל: תנור, מיקרוגל, מקרר ומדיח, קומקום, בלנדר, מיקסר, רדיו, מכונת קפה, טוסטר וכל שאר המכשירים שהשימוש בהם נעשה לפחות פעם בשבוע.
מלבד זאת, כיום אני נוהגת לתכנן גם מקום לטלויזית פלזמה/LCD קטנה בתוך המטבח. מה לעשות, כולנו התרגלנו לאכול עם הטלויזיה.
מרפסת שירות- מעבר לשקעים עבור מכונת כביסה ומייבש להכין שקע כוח נוסף עבור מגהץ.
חדרי ילדים- מעבר למה שציינתי במה שמקבלים מהקבלן , כיום שבכל חדר יש מחשב ואינטרנט יש למקם ארעה-חמישה שקעים ביחד (למדפסת, סורק, ג‘ויסטיק וכו’).
קולנוע ביתי – כיום שהשימוש לקולנוע ביתי נכנס לאחרונה להרבה בתים, יש לתכנן את מערכת הרמקולים והאודיו. אדריכל בעל נסיון יידע לתכנן באופן מכסימלי ואופטימלי ושהכל יהיה נסתר ונקי. שאלו אותו אם הוא מתמצא בנושא ומכין תכניות אלו.
תריסים חשמליים- מחייבת החלטה עקרונית ודורשת תכנון מוקדם כבר בתחילת הבנייה. כמובן שדורשת הכנה חשמלית לכך.
מיקום מפסקים ושקעים- גובה המפסקים והשקעים בבית נתון להחלטה אישית שלכם.
הגובה המינימלי להתקנת אביזרי חשמל הוא 30 ס“מ מהרצפה.
גובה סטנדרטי לשקע הוא 60 ס“מ מהרצפה.
שקעים נמוכים לא רואים, מה שמהווה יתרון במראה הכללי של החדר.
מפסקים קובעים בד“כ בגובה של 1.10 מ’. אני נוהגת לתכנן המפסקים בגובה 90 ס“מ. גם נוח יותר לשימוש וגם כמעט ולא רואים. עדיף!.
טיפ לחדר תינוק – אם יש לכם תינוק או שאתם בדרך לכך... אני ממליצה להתקין את המפסק לחדר בגובה 1.60מ’. כן- למרות שהחשמלאי ירים גבה,אתם יודעים – בטיחות וכו’... לא תצטערו על כך. שמעתי כבר על מספיק מקרים.
“בית חכם” – אם אתם מעונינים להפעיל את כל המכשירים בצורה נוחה ומתוחכמת ניתן להשתמש במערכת בקרת מבנה- “בית חכם”. במערכת זו ניתן להפעיל באופן מבוקר ומרכזי להפעיל התאורה, התריסים,מערכת האזעקה ממוקד שליטה אחד ולהתקים תרחישים שונים לסוגי התאורה בבית.
יש לקחת בחשבון שעדיין המערכת אינה זולה כלל ואם הפרוטה בכיסכם –כדאי.

 

 

  • צבעים


בחירת גוונים לבית – ראשית יש לבחון היטב את החללים השונים, “להרגיש” אותו, מה ייעודו של כל חדר וחלל, איזו אוירה רוצים לתת.. אם הבית עדיין בשלב התוכניות אזי עלינו לחקור היטב את התוכנית האדריכלית. מומלץ לבחור גוון אחד עיקרי לכל הבית או לפחות לחלל המרכזי (סלון, מטבח, פינת אוכל). כדאי שגוון זה יהיה נעים, לא כהה מדי ורגוע ע“מ שיהיה קל לחיות איתו לאורך זמן. כעת ניתן להוסיף כתמי צבע שונים בפינות מיוחדות אותן רוצים להדגיש. למשל, קיר מרכזי בסלון או בפינת האוכל, נישה מיוחדת בכניסה לבית ועוד. את שאר החדרים ניתן כמובן לצבוע בגוון הכללי ואף שם להוסיף כתם צבע מיוחד. למשל, הקיר מאחורי המיטה הזוגית בחדר השינה. מיותר לציין שכל כתם צבע בבית יכול להיות כמובן טיח דקורטיבי או טכניקת צביעה מיוחדת. ע“י בחירה נכונה של הגוונים (גוונים מאותה משפחיה או גוונים משלימים) תתקבל הרגשה של זרימה ואחידות בתוך הבית.
גוון וצבע- חשוב לדעת כי ההבדלים בין הצבעים אינם מסתכמים בגוונים השונים, כי אם באים לידי ביטוי במספר היבטים: כושר כיסוי, עמידות לניקוי, ייעוד, מראה הגימור, עמידות לטווח ארוך, יופי, כושר התחברות לתשתית וכו’.
יצירת אווירה- הצבע שתבחרו ישפיע על הגודל, הצורה והאווירה של החדר. בדקו ,האם החדר הוא צפוני או דרומי? חדר דרומי הוא שטוף אור בעוד שחדר צפוני יכול להזדקק “לחימום” האווירה. תבחנו את הגוון בתאורת יום ובתאורת לילה. צבעים בהירים נותנים תחושה מרווחת ומאירים את החלל וצבעים כהים מצמצמים את נפחו ויוצרים תחושה של אינטימיות.
צבע מחמיא- קירות החדר מחזירים אור ומקרינים עלינו את הגוון בו הם צבועים. כדאי להקפיד ולבחור צבע שיחמיא לכם. אנשים בעלי עור בהיר, לדוגמא, נראים טוב יותר על רקע צבעים חמים כמו קרם, ורוד, צהוב וכו’.
טיח צבעוני בחדרי רחצה-אין כל בעיה לבצע טייחים ושליכטים בחדרי רחצה, לדוגמא: צבעוני שליכט אקרילי גמיש או שליכט דיונה ניתן לבצע על השליכט שביצע הטייח, יש ליישם שכבת צבע יסוד מקשר לצבעוני לםני ביצוע השליכט האקרילי. טיח מינרלי ווגה ניתן ליישם לאחר צביעת יסוד מיקרו פריימר מחוספס.רצוי לאחר סיום הטיח ווגה או קלסילן לישם שכבת הגנה כנגד מים מסוג סילקו 100 (חומר נסיג) או לכה אוניקריל באם הווגה מבוצעת במקום קרמיקה.

 

מאת:
הילה דינאי ישראלביץ, אדריכלית פנים .א.א.פ
ישראלביץ אדריכלים, רח´ חיים ויטל 2 תל-אביב , טלפון: 03-6839303
arch@israelevitz.com

כל הזכויות שמורות | A|N|D © 2010

Powered & Designed by comrax